Gröningens Vergnügen: Concert door Kamerkoor Tiraña in kader van het 40-jarig jubileum in samenwerking met gerenommeerd barok ensemble van het Luthers Bach Ensemble en solisten.

Kamerkoor Tiraña o.l.v. Tymen Jan Bronda voert in samenwerking met het barokorkest van het Luthers Bach Ensemble en vier vocale solisten op vrijdag 29, zaterdag 30 november en zondag 1 december a.s. in respectievelijk de Petrus en Pauluskerk in Loppersum, de Lutherse Kerk in Groningen en de Bonifatiuskerk in Vries een concert met muziek van Hassler, Bassano, Di Lasso, Bach en Buxtehude uit alsmede een gloednieuwe speciaal geschreven feestcantate van de hand van Jörn Boysen getiteld: Gröningens Vergnügen, oder die verlohrne, und wieder gefundene Euterpe

Tiraña viert haar 40e verjaardag als kamerkoor. In deze lange periode heeft veel muziek geklonken in even zovele kerken. Voor verschillende generaties koorzangers speelt Tiraña een wezenlijke rol in de muzikale vorming. Zo’n verjaardag vraagt om feestelijke muziek! Daartoe heeft Tiraña dankzij een genereus beantwoorde crowdfunding actie een cantate in oude stijl laten componeren door Jörn Boysen (1976) op een libretto van Dr. Martin Küster (Berlijn). Naast deze feestelijke ode aan de muze Euterpe die zich zo lekker heeft genesteld bij Tiraña in Groningen, duikt het koor ook in haar verleden. Te horen zijn van Johann Sebastian Bach de cantate Gott ist mein König BWV 71 (Ratswahlkantate) en de Missa Brevis en een cantate van Dieterich Buxtehude. Derde pijler onder dit concert wordt gevormd door een aantal motetten van di Lasso, Bassano en Hassler ook bekend uit Tiraña’s verleden. In deze motetten zal geregeld het woord Halleluja klinken, bij wijze van verjaardagsgroet uit de muziek opklinkend, voor deze feestelijke gelegenheid. De uitgevoerde muziek is een staalkaart van wat dit, in vroegbarokke muziek gespecialiseerde koor, door de jaren heen heeft uitgevoerd. Voor deze gelegenheid is het koor op volle sterkte gebracht en wordt het geheel muzikaal ondersteund en uitgevoerd door het barokorkest van het Luthers Bach Ensemble en professionele solisten. Onder hen de rijzende ster van David van Laar en de gelauwerde bas David Greco die vaker te gast is bij het Luthers Bach Ensemble. Een belangrijke rol is ook weggelegd voor een andere grootheid wiens 300ste sterfjaar dit jaar wordt herdacht: Arp Schnitger. Zowel het grote nieuwe orgel in de Lutherse Kerk, naar een ontwerp van Schnitger, als een uniek transportabel positief gebouwd in zijn stijl, zullen muzikaal aanwezig zijn.
Lichtvoetig en blij terugkijkend op een lange traditie zal dit een feestelijk hommage zijn aan de muziek, het kamerkoor en het samen musiceren en dat onder het goedkeurende oog van een tevreden Euterpe!

Voor meer informatie zie www.kamerkoortirana.nl

Uitvoerenden
Kamerkoor Tiraña, barokorkest Luthers Bach Ensemble en solisten o.l.v. Tymen Jan Bronda.
Solisten: Marjon Strijk, sopraan; David van Laar, counter; Raffaele Giordani, tenor; David Greco, bas.

Uitvoering
Vrijdag 29 november 20.00 uur Petrus en Pauluskerk Loppersum
Zaterdag 30 november 20:00 uur Lutherse Kerk Groningen
Zondag 1 december 15:00 uur Bonifatiuskerk Vries

Entree
Volwassenen: €20,- (voorverkoop via koorleden €17,-)
Jongeren tot 18: €12,-

Kaarten via:
Koorleden; Daan Nijman ticketshop (https://tickets.daannijman.nl/) en Wereldwinkel Loppersum

Programma
Hans Leo Hassler (1562-1612):
Motet Hallelujah – Laudem dicite

Giovanni Bassano (? -1617):
Motet Dic Nobis, Maria

Orlando di Lasso (1532-1594):
Motet De ore prudentis
Motet Ego sum Panis

Johann Sebastian Bach (1685-1750):
Ratswahlkantate Gott ist mein König BWV 71

Dieterich Buxtehude (1637-1707):
Missa Brevis a 5 BuxWV 114
Choralkantate Eins Bitte ich vom Herrn BuxWV 24

Jörn Boysen (1976):
Drama per Musica: Gröningens Vergnügen, Die verlohrne und wieder gefundene Euterpe